Instalatii realizate din cupru – Sfaturi utile

Ţeava de cupru este una dintre materialele preferate la aplicaţiile tehnice ale instalaţiilor pentru construcţii. In mod frecvent instalatiile sanitare si termice sunt realizate din ce in ce mai des pe cupru.
Cu ajutorul ţevilor de cupru se pot executa instalaţii de apă potabilă şi apă caldă, încălzire cu radiatoare sau de suprafeţe, gaze naturale, GPL, etc.
Functionarea optima a intregii instalatii se datoreaza in mare parte, proiectarii corecte a instalatiei si alegerea materialelor din care vom realiza instalatiile.

Ţevile de cupru sconform SR EN 1057 sunt fabricate din cupru dezoxigenat prin fosfor (Cu + Ag min. 99,90% şi 0,015% ≤ 0,040%), cuprul fiind în stare foarte pură.

Instalatiile de apa realizate din cupru

Odata ce alegem sa realizam instalatia pe cupru va fi necesar sa respectam anumite reguli de baza dupa cum urmeaza:
– după ţeava de cupru nu poate fi instalată o ţeavă din oţel galvanizat în sensul curgerii apei, deoarece oxigenul diluat în apă eliberează ioni de cupru, având ca efect coroziunea electrochimică a ţevii din oţel galvanizat.
– sistemele închise de încălzire ce folosesc ţeava de cupru poate fi instalată/combinată cu radiatorul din oţel sau cu ţeava din oţel, deoarece în acest sistem este nesemnificativă prezenţa oxigenului diluat în apă, deci nu există pericolul coroziunii.

Lipirea tevilor din cupru

Tevile din cupru ale instalaţiilor de apă potabilă vor fi lipite în exclusivitate prin lipire moale până la diametrul de 28×1,5mm, urmând ca diametrele mai mari să fie lipite prin lipire moale sau tare.
În cazul ţevilor de cupru dure şi semidure, la diametre mai mici de 28×1,5mm nu este indicată preîncălzirea şi răcirea ţevilor cu scopul reducerii durităţii.
La instalaţiile de apă pot fi realizate şi aplicaţii cu îmbinări prin filetare sau cu inel sfărâmabil.

Avantajul instalatiei pe cupru

– Cuprul nu rugineste;
– Virusii sau bacteriile sunt anihilate de reactia chimica dintre cupru si apa;
– Durabilitatea instalatiilor din cupru in timp.

Proiectarea si realizarea instalatiilor din cupru se face relativ repede astfel incat sa obtinem o instalatie ce va deservii locuinta dumneavoastra. Echipa noastra de instalatori realizeaza orice tip de instalatii din cupru, oferindu-va garantie pentru lucrare.

Leave a Comment